Sayur Lodeh

Welkom bij mijn Sayur Lodeh recept! Dit is een populair gerecht in de Indonesische keuken en het is ook erg gezond vanwege de groenten die erin worden gebruikt. Het is gemakkelijk te maken en ideaal voor vegetariërs of veganisten. Laten we beginnen!

Ingrediënten

  • 300 gram rijst
  • 400 ml kokosmelk
  • 150 gram sperziebonen, gehalveerd
  • 150 gram taugé, gewassen en afgespoeld
  • 1 aubergine, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 wortel, in dunne plakjes gesneden
  • 2 rode pepers, fijngehakt
  • 3 sjalotten, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Zout naar smaak

    Sperziebonen zijn een belangrijk ingrediënt omdat ze de textuur van het gerecht bepalen. Aubergines geven een unieke smaak aan dit gerecht en zijn rijk aan vitamine C.

    Bereiding

    1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
    2. Verhit olie in een pan en fruit sjalotten en knoflook tot ze goudbruin zijn. Voeg pepers toe en bak deze kort mee.
    3. Voeg de aubergine, courgette en wortel toe en bak deze 5 minuten.
    4. Voeg sperziebonen toe en bak deze nog eens 3 minuten.
    5. Giet kokosmelk erbij, breng aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur.
    6. Doe tenslotte taugé erbij, roer goed door elkaar , voeg zout naar smaak toe.
    7. Serveer met rijst.

    Voor extra smaak kunt u wat trassi (garnalenpasta) of sambal oelek toevoegen tijdens het koken.

    Extra tips

    • Voor een veganistische optie kunt u visbouillon vervangen door groentebouillon of water.Vervang sperziebonen door snijbonen of groene paprika's als u dat lekker vindt.Dit gerecht kan worden geserveerd met gekookte eieren, gebakken tofu of tempeh als bijgerecht.

      Samenvatting van belangrijkste punten

      • Sayur Lodeh is een gezond en gemakkelijk te maken gerecht uit de Indonesische keuken.
      • Belangrijke ingrediënten zijn sperziebonen en aubergines.
      • Voeg trassi of sambal oelek toe voor extra smaak.

      FAQ's

      V: Kan ik dit gerecht van tevoren maken?
      Ja, je kunt de Sayur Lodeh tot 2 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Verwarm het opnieuw voordat u het serveert.
      V: Wat kan ik gebruiken in plaats van kokosmelk?
      U kunt sojamelk of amandelmelk als alternatief gebruiken. Het zal de smaak een beetje veranderen, maar nog steeds heerlijk zijn.
      V: Kan ik andere groenten toevoegen?
      Ja, je kunt andere groenten toevoegen zoals paprika's, bamboescheuten of pompoenen. Wees creatief!

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.