Sayur Asem: zure groentesoep als bijgerecht voor nasi rames

Inleiding

Als je op zoek bent naar een smakelijk en gezond bijgerecht voor je nasi rames, dan is Sayur Asem de perfecte keuze. Deze zure groentesoep uit de Indonesische keuken is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gemakkelijk te maken. In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om zelf Sayur Asem te bereiden.

Ingrediënten

  • 500 gram gemengde groenten (zoals sperziebonen, wortel, aubergine en tomaat)
  • 1 liter water
  • 2 salamblaadjes
  • 1 laoswortel (in plakjes gesneden)
  • 5 kemirinoten (gepeld)
  • Zout naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Tamarindepasta naar smaak
Tip: Tamarindepasta kun je vinden in de toko of online bestellen.

Bereidingswijze

  1. Doe het water in een pan en voeg de salamblaadjes, laoswortel en kemirinoten toe. Breng aan de kook.
  2. Voeg de groenten toe en laat het geheel nog zo'n 15 minuten op laag vuur sudderen, totdat de groenten gaar zijn.
  3. Voeg zout, suiker en tamarindepasta naar smaak toe.
  4. Serveer de Sayur Asem als bijgerecht bij nasi rames.
Tip: Je kunt de groenten naar eigen smaak variëren. Andere lekkere opties zijn bijvoorbeeld taugé, kool of pompoen.

Serveertips

Sayur Asem wordt traditioneel geserveerd als bijgerecht bij nasi rames. Deze rijstschotel bestaat uit rijst met verschillende soorten vlees (zoals rendang of saté), ei, pindasaus en krupuk. De zure smaak van Sayur Asem past perfect bij deze hartige gerechten. Maar je kunt deze groentesoep natuurlijk ook serveren als voorgerecht of als lichte lunch op een warme dag.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.