Sambal Trassi: kruidige garnalensaus voor nasi rames

Als je bekend bent met de Indonesische keuken, dan heb je vast wel eens gehoord van Sambal Trassi. Het is een kruidige garnalenpasta die veel gebruikt wordt in gerechten als nasi goreng en natuurlijk ook in onze favoriete rijsttafelgerecht; Nasi Rames! In deze tekst lees je meer over de oorsprong en ingrediënten van Sambal Trassi en hoe je het zelf kunt maken.

Achtergrondinformatie over Sambal Trassi

Sambal is een chilisaus die zijn oorsprong vindt in Indonesië. Het woord "sambel" komt uit het Javaans en betekent "saus". Er zijn veel verschillende soorten sambals verkrijgbaar, elk met hun eigen smaak en pittigheid. Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta die veel wordt gebruikt in de Indonesische keuken als smaakmaker.

Sambal Trassi is dus een combinatie van deze twee ingrediënten. Het wordt gemaakt door chilipepers te malen met trassi, ui, knoflook en andere kruiden en specerijen. De pasta kan vervolgens worden gebruikt als een smaakvolle toevoeging aan vele Indonesische gerechten.

Bereiding van Sambal Trassi

  1. Verwijder de steeltjes van 20 rode pepers en snijd deze in grote stukken.
  2. Maal de pepers fijn in een vijzel of keukenmachine.
  3. Voeg 1 eetlepel trassie (gefermenteerde garnalenpasta), 4 tenen knoflook, 1 theelepel suiker en zout naar smaak toe en maal alles nogmaals tot een gladde pasta.
  4. Bak de pasta kort aan in wat olie om de smaken te ontwikkelen.
  5. Serveer direct of bewaar het afgedekt in de koelkast voor later gebruik.

Toepassingen van Sambal Trassi

Sambal Trassi wordt vaak geserveerd bij nasi rames gerechten, maar kan ook gebruikt worden bij andere Indonesische gerechten zoals saté of gado-gado. Het geeft een pittige en kruidige smaak aan het gerecht en kan ook gebruikt worden als dipsaus voor bijvoorbeeld kroepoek.

Smaak en culinaire waarde van Sambal Trassi

Sambal Trassi heeft een sterke en kruidige smaak met een beetje umami dankzij de garnalenpasta. Het is erg pittig, dus als je niet gewend bent aan hete pepers, kun je het beste beginnen met een klein beetje. De saus heeft ook een hoog zoutgehalte vanwege de trassie, dus wees voorzichtig met extra toevoegingen van zout.

Recept voor Sambal Trassi

  • 20 rode pepers
  • 1 eetlepel trassie (gefermenteerde garnalenpasta)
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel suiker
  • Zout naar smaak
Bereidingswijze: zie hierboven.

Aanbevelingen bij het gebruik van Sambal Trassi in gerechten

Sambal Trassi is een geweldige smaakmaker voor vele Indonesische gerechten. Het kan echter wel erg pittig zijn, dus pas op dat je niet te veel gebruikt. Begin met kleine hoeveelheden en voeg meer toe naar behoefte. Bewaar de pasta afgedekt in de koelkast en gebruik het binnen een week voor de beste smaak.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.