Recept voor Sambal Goreng Udang

Sambal goreng udang is een populair Indonesisch gerecht dat vaak wordt geserveerd als bijgerecht. Het is een heerlijk pittig gerecht van garnalen gekookt in een kruidige saus van onder andere sambal, kokosmelk en tamarinde. Hieronder vind je het recept voor dit smaakvolle gerecht.

Ingrediënten:

  • 500 gram rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 uien, fijngesneden
  • 4 rode pepers, fijngehakt (of naar smaak)
  • 3 el sambal oelek
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el tamarindepasta (asem)
  • Zout naar smaak
  • Olie om te bakken

Het gebruik van tamarinde geeft de saus een zure smaak die perfect past bij de pittige pepers en romige kokosmelk. De citroengras voegt ook een frisse smaak toe aan het geheel.

Bereiding:

  1. Verhit wat olie in een pan en fruit de knoflook, uien en rode pepers tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de sambal toe en bak dit even mee.
  3. Voeg de gekneusde citroengras toe en laat dit even meebakken zodat de smaken goed vrijkomen.
  4. Giet de kokosmelk erbij en roer alles goed door elkaar. Breng het geheel aan de kook.
  5. Voeg dan de tamarindepasta toe en laat alles op laag vuur sudderen tot de saus iets is ingedikt en je een mooie, romige saus hebt.
  6. Bak ondertussen in een andere pan de garnalen kort aan tot ze net gaar zijn. Voeg ze vervolgens bij de saus en laat nog even meekoken tot alles goed warm is. Breng op smaak met zout.
  7. Serveer het gerecht met rijst of noedels

Tips: Je kunt ook groenten zoals paprika, wortel of sperziebonen toevoegen aan het gerecht voor extra smaak en textuur. Ook kun je eventueel limoen- of citroensap toevoegen voor extra frisheid.

Extra tips:

  • Voor een vegetarische variant kun je tofu gebruiken in plaats van garnalen
  • Dit gerecht past goed bij gebakken rijst of mie goreng
  • Je kunt het gerecht zo pittig maken als je wilt door meer of minder rode pepers toe te voegen

Samenvatting van belangrijkste punten:

  • Sambal goreng udang is een pittig Indonesisch gerecht van garnalen in een kruidige saus
  • Belangrijke ingrediënten zijn onder andere sambal, kokosmelk, tamarinde en citroengras
  • Bak de garnalen apart en voeg ze pas op het laatst toe aan de saus voor de beste smaak en textuur.
  • Het gerecht kan worden aangepast naar eigen smaak door extra groenten toe te voegen of de hoeveelheid pepers aan te passen.

FAQ:

Vervangende ingrediënten?

Als je geen tamarindepasta kunt vinden, kun je deze vervangen door limoen- of citroensap. Voor een vegetarische variant kun je tofu gebruiken in plaats van garnalen.

Wat zijn goede bijgerechten?

Dit gerecht past goed bij gebakken rijst of mie goreng.

Hoe maak ik het gerecht minder pittig?

Om het gerecht minder pittig te maken kun je minder rode pepers gebruiken, of deze helemaal weglaten als je niet van pittig houdt.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.