Sambal Goreng Ati

Ben je op zoek naar een heerlijk pittig gerecht? Probeer dan eens sambal goreng ati! Deze Indonesische stoofschotel is gemaakt van kippenlevertjes en aardappelen in een kruidige kokossaus. Het gerecht wordt vaak gegeten met rijst en groenten.

Ingrediënten:

  • 500 gram kippenlevertjes, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 3 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 rode pepers, fijngesneden (verwijder de zaadlijsten voor minder pittigheid)
  • 3 kemirinoten (optioneel)
  • 2 salamblaadjes (Indonesisch laurierblad)
  • 1 theelepel trassi (gedroogde garnalenpasta)
  • 1 theelepel suiker
  • Zout naar smaak
  • 500 ml dikke kokosmelk

Bereiding:

  1. Bak de aardappelen in een pan met olie tot ze goudbruin zijn, haal ze daarna uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Bak vervolgens de kippenlevertjes in dezelfde pan totdat ze ook goudbruin zijn. Haal dan de levertjes uit de pan en leg deze even opzij.
  3. Voeg nu wat olie toe aan de pan en fruit hierin de ui, knoflook, rode pepers, kemirinoten (indien gebruikt) en salamblaadjes tot alles zacht is.
  4. Voeg dan trassi, suiker en zout toe. Roer dit goed door elkaar.
  5. Doe vervolgens de gebakken aardappelen en kippenlevertjes terug in de pan en meng alles goed door elkaar. Laat het geheel een paar minuten pruttelen.
  6. Schenk dan dikke kokosmelk over het geheel heen. Laat het gerecht nog zo'n 10-15 minuten sudderen totdat alle smaken goed zijn ingetrokken.

Tips:

Als je geen kemirinoten kunt vinden, kun je deze vervangen door macadamianoten of cashewnoten.

Serveer sambal goreng ati met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes of sperziebonen.

Samenvatting:

Sambal goreng ati is een Indonesische stoofschotel gemaakt van kippenlevertjes en aardappelen in een kruidige kokossaus. Het gerecht wordt vaak gegeten met rijst en groenten. Vervang kemirinoten indien nodig door macadamianoten of cashewnoten.

FAQ:

1. Kan ik dit gerecht ook vegetarisch maken?

Ja, je kunt de kippenlevertjes vervangen door bijvoorbeeld tempeh of tofu.

2. Hoe maak ik dit gerecht minder pittig?

Je kunt de rode pepers vervangen door minder hete pepers, zoals gewone paprika's.

3.Wat is trassi?

Trassi is een gedroogde garnalenpasta die veel gebruikt wordt in de Indonesische keuken voor extra umamismaak. Je kunt het vinden bij de Aziatische supermarkt of online bestellen.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.