Rendang

Als je van pittig eten houdt, dan is rendang een gerecht dat je zeker eens moet proberen. Dit Indonesische gerecht wordt gemaakt van rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in een kruidige kokossaus. Het resultaat is een smaakvolle en aromatische curry die perfect past bij rijst of noedels.

Ingrediënten

  • 500 gram runderstoofvlees, in blokjes gesneden
  • 2 blikken kokosmelk
  • 4 sjalotten, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 rode pepers, fijngehakt (verwijder de zaadjes als je het minder pittig wilt maken)
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 3 stengels citroengras, gekneusd
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • Zout naar smaak

Sommige ingrediënten zijn belangrijk voor de specifieke smaak van rendang. Kemirinoten voegen bijvoorbeeld een nootachtige smaak toe aan de saus en citroengras geeft het gerecht een frisse toets.

Bereiding

  1. Verhit olie in een pan en bak de sjalotten, knoflook en rode pepers tot ze zacht zijn.
  2. Voeg het vlees toe en bak het bruin aan alle kanten.
  3. Voeg de kokosmelk, kemirinoten, citroengras en kaffir limoenblaadjes toe. Roer alles goed door elkaar.
  4. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur sudderen tot het vlees zacht is geworden en de saus is ingedikt (dit kan 3-4 uur duren).
  5. Verwijder de citroengrasstengels en kaffir limoenblaadjes. Breng op smaak met zout.

Als je rendang maakt, is geduld een belangrijke factor. Het vlees moet langzaam worden gestoofd om mals te worden en de saus moet genoeg tijd hebben om alle smaken op te nemen. Als je haast hebt, kun je proberen om het gerecht in een snelkookpan te maken.

Extra tips

  • Kemirinoten kunnen moeilijk te vinden zijn in Nederlandse winkels. Je kunt ze vervangen door cashewnoten of macadamianoten als je dat wilt.
  • Rendang smaakt heerlijk met rijst of noedels, maar kan ook worden geserveerd met roti of naanbrood.
  • Als je van groenten houdt in je curry, kun je bijvoorbeeld aubergine, wortel of sperziebonen toevoegen.

Samenvatting van belangrijkste punten

  • Rendang is een Indonesisch gerecht van gestoofd rundvlees in een kruidige kokossaus.
  • Belangrijke ingrediënten zijn sjalotten, knoflook, rode pepers, kemirinoten, citroengras en kaffir limoenblaadjes.
  • Het vlees moet langzaam worden gestoofd om mals te worden en de saus moet genoeg tijd hebben om alle smaken op te nemen.
  • Rendang kan worden geserveerd met rijst of noedels en eventueel groenten naar keuze.

FAQ

1. Kan ik rendang maken zonder rundvlees?

Ja, je kunt ook kip of varkensvlees gebruiken als alternatief voor rundvlees. Het resultaat zal anders smaken dan traditionele rendang met rundvlees, maar het kan nog steeds heerlijk zijn!

2. Is rendang erg pittig?

Dit hangt af van hoeveel rode pepers je gebruikt. Als je de zaadjes verwijdert en minder pepers gebruikt dan in dit recept, zal de curry minder pittig zijn. Je kunt ook proberen om groene pepers te gebruiken in plaats van rode, omdat deze over het algemeen minder pittig zijn.

3. Kan ik rendang van tevoren maken en bewaren?

Ja, rendang is een gerecht dat zich goed leent voor het maken van grote hoeveelheden en het invriezen van restjes. Bewaar de curry in een afgedekte container in de koelkast of vriezer totdat je hem opnieuw wilt verwarmen.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.