Nasi rames met champignons

Ben jij een liefhebber van nasi rames? Dan moet je dit recept voor nasi rames met champignons zeker proberen! De smaakvolle combinatie van de kruidige rijst, pittige sambal en gebakken champignons is echt verrukkelijk. Het is bovendien een vegetarische optie voor op tafel.

Ingrediënten:

  • 500 gram gekookte rijst
  • 250 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek (of naar smaak)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om in te bakken

Het belangrijkste ingrediënt van dit gerecht is uiteraard de rijst. Kies bijvoorbeeld voor basmati- of pandanrijst voor een extra aromatische smaak. Champignons zijn daarnaast ook erg belangrijk omdat ze extra textuur en umami-smaak aan het gerecht geven.

Bereiding:

  1. Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan en bak de ui en knoflook glazig.
  2. Voeg de champignons toe en bak deze goudbruin.
  3. Meng de ketjap manis, sambal oelek, zout en peper erdoorheen.
  4. Voeg de gekookte rijst toe aan het champignonmengsel en bak het geheel op hoog vuur nog 3-4 minuten door. Blijf goed roeren zodat alles goed gemengd wordt.
"Een tip om extra smaak aan de rijst te geven is om een beetje trassi (gefermenteerde garnalenpasta) mee te bakken met de ui en knoflook."

Extra tips:

  • Vervang champignons door bijvoorbeeld shiitake paddenstoelen voor een andere smaakbeleving
  • Serveer met kroepoek, atjar tjampoer en sambal voor extra pit
  • Eet dit gerecht als hoofdgerecht of als onderdeel van een uitgebreide rijsttafel

Samenvatting van belangrijkste punten:

  • Nasi rames met champignons is een heerlijk vegetarisch gerecht
  • Belangrijke ingrediënten zijn rijst en champignons
  • Extra smaakmakers zijn ketjap manis en sambal oelek
  • Bak de champignons goudbruin voor extra textuur
  • Voeg eventueel trassi toe voor extra smaak

FAQ:

1. Kan ik dit gerecht ook maken met andere soorten paddenstoelen?

Natuurlijk! Je kunt bijvoorbeeld shiitake, oesterzwammen of kastanjechampignons gebruiken.

2. Hoeveel personen kan ik met dit recept serveren?

Dit recept is geschikt voor 4 personen als hoofdgerecht.

3. Moet ik per se ketjap manis gebruiken of kan ik ook gewone sojasaus gebruiken?

Ketjap manis heeft een zoete smaak en is daardoor anders dan gewone sojasaus. Wil je toch gewone sojasaus gebruiken, voeg dan een beetje suiker toe om de zoete smaak te compenseren.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.