Nasi rames met bamboescheuten

Wil je een keer iets anders dan de standaard nasi goreng? Probeer dan deze heerlijke nasi rames met bamboescheuten. Het is een gerecht dat bestaat uit verschillende bijgerechten die samen worden geserveerd met witte rijst. Dit recept is genoeg voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 400 gr witte rijst
  • 300 gr kipfilet, in blokjes gesneden
  • 200 gr rundvlees, in reepjes gesneden
  • 200 gr varkensvlees, in blokjes gesneden
  • 4 eieren, hardgekookt en in partjes gesneden
  • 200 gr sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
  • 150 gr bamboescheuten, uit blik of potje (afgespoeld en uitgelekt)
  • 3 sjalotten, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 2 rode pepers, fijngesneden (zonder zaadlijsten als je het minder pittig wilt)
  • 1 tl trassi (garnalenpasta)
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el sambal oelek
  • 1 tl suiker
  • zout en peper naar smaak
  • olie om in te bakken

Bamboescheuten voegen een knapperige textuur toe aan dit gerecht. Het is belangrijk om de bamboescheuten goed af te spoelen en uit te lekken, zodat er geen overtollig water in het gerecht terechtkomt.

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Bak de kipfilet, rundvlees en varkensvlees in een wok of grote koekenpan met wat olie tot ze bruin zijn. Haal het vlees uit de pan en leg het opzij.
  3. Doe nog wat olie in de pan en fruit hierin de sjalotten, knoflook en rode pepers tot ze zacht zijn. Voeg dan de trassi toe en bak nog 1-2 minuten mee.
  4. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de sperziebonen, bamboescheuten, ketjap manis, sambal oelek, suiker, zout en peper. Bak alles nog 5-7 minuten totdat alles goed verwarmd is.
  5. Serveer samen met gekookte rijst en partjes hardgekookt ei.

Tips:

Voeg eventueel nog andere groenten toe, zoals wortel, paprika of taugé.

Als je van een nog kruidiger smaak houdt, kun je ook nog wat laos en/of djinten (komijn) toevoegen aan het vleesmengsel.

Extra tips

Als je geen bamboescheuten kunt vinden, kun je deze vervangen door waterkastanjes of gewoon weglaten. Serveer dit gerecht met bijvoorbeeld emping, kroepoek en acar ketimun (zoetzure komkommersalade).

Samenvatting van belangrijkste punten

  • Nasi rames met bamboescheuten is een gerecht dat bestaat uit verschillende bijgerechten die samen worden geserveerd met witte rijst.
  • Bamboescheuten voegen een knapperige textuur toe aan het gerecht.
  • Vervang bamboescheuten eventueel door waterkastanjes of laat ze weg als je ze niet kunt vinden.
  • Serveer dit gerecht met emping, kroepoek en acar ketimun voor een complete maaltijd.

FAQ

  1. Kan ik dit gerecht ook vegetarisch maken?
    Ja, dat kan zeker. Vervang het vlees door tofu en gebruik groentebouillon in plaats van vleesbouillon voor extra smaak.
  2. Hoe bewaar ik restjes nasi rames met bamboescheuten?
    Bewaar restjes afgedekt in de koelkast en consumeer binnen 2-3 dagen. Verwarm de restjes op in een pan of magnetron.
  3. Is dit gerecht geschikt voor mensen die niet van pittig eten houden?
    Je kunt de rode pepers weglaten als je het gerecht minder pittig wilt maken. Voeg eventueel wat extra suiker toe om de zoete smaak te versterken.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.