Gado Gado: kleurrijke groentesalade voor nasi rames

Inleiding

Gado Gado is een populaire groentesalade uit de Indonesische keuken. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij nasi rames, een typisch Indonesisch gerecht dat bestaat uit rijst met verschillende bijgerechten zoals vlees, groenten en ei. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van Gado Gado in de Indonesische keuken en delen we het recept om zelf deze kleurrijke groentesalade te maken.

Ingrediënten voor Gado Gado

  • 200 gr sperziebonen
  • 1 komkommer
  • 150 gr taugé
  • 100 gr wortelen
  • 100 gr kool (witte kool of Chinese kool)
  • Zout

Voor de saus:

  • 3 rode pepers, fijngesneden (verwijder zaadjes als je niet van pittig houdt)
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 100 gr pinda's, gemalen
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 el tamarind pasta (ook wel asam genoemd)

Bereidingswijze van de groentesalade

  1. Kook de sperziebonen in ruim water met wat zout beetgaar. Spoel ze af onder koud water en laat ze uitlekken.
  2. Schil de wortels en snijd ze in reepjes. Snijd ook de komkommer in reepjes en hak de witte kool fijn.
  3. Doe alle groenten in een grote schaal en meng ze door elkaar.
  4. Voor de saus: fruit het sjalotje, knoflook en rode pepers in een pan met wat olie tot ze zacht zijn. Voeg dan de gemalen pinda's toe en bak deze kort mee. Meng vervolgens kokosmelk, tamarind pasta en 200 ml water erdoorheen.
  5. Serveer de Gado Gado met de saus eroverheen gegoten of apart geserveerd opzij.

Traditionele en moderne variaties van Gado Gado

Gado Gado kan op verschillende manieren worden bereid en gepresenteerd. Traditioneel wordt het geserveerd met een pindasaus, maar er zijn ook moderne varianten waarbij bijvoorbeeld een dressing met sojasaus of sesamolie wordt gebruikt. Daarnaast kunnen er ook andere ingrediënten aan de salade worden toegevoegd, zoals tofu, tempeh of hardgekookte eieren. Het leuke aan dit gerecht is dat je er eindeloos mee kunt variëren en zo steeds weer nieuwe smaken kunt ontdekken.

Presentatie en serveren van Gado Gado

Gado Gado wordt vaak opgediend in een grote schaal of kom zodat iedereen zelf kan opscheppen. Het is leuk om de groenten mooi te rangschikken voor een kleurrijk effect. Serveer de saus apart zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel hij of zij ervan wil hebben.

Tips en suggesties voor het maken van de perfecte groentesalade

  • Zorg dat alle groenten goed schoon zijn voordat je ze gebruikt.
  • Vervang gerust bepaalde ingrediënten als je deze niet lekker vindt.
  • Voor extra smaak kun je wat selderijblaadjes of koriander toevoegen aan de salade.
  • Voeg eventueel wat gebakken uitjes of seroendeng toe voor extra crunch.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.