Daging Smoor - Een heerlijk Indonesisch gerecht

Als je op zoek bent naar een smaakvol en makkelijk Indonesisch gerecht, dan is Daging Smoor de perfecte keuze. Dit gerecht is een traditioneel stoofgerecht uit de Indonesische keuken dat meestal wordt gemaakt met rundvlees. Het vlees wordt gestoofd in een pittige saus die rijk is aan smaak.

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees, in blokjes gesneden
  • 2 uien, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 3 cm gemberwortel, fijngesneden
  • 3 rode pepers, fijngesneden (verwijder de zaadjes als je het minder pittig wilt hebben)
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel tamarinde pasta of 2 theelepels tamarinde poeder
  • scheutje olie om in te bakken
  • Zout en peper naar smaak
  • Gekookte rijst voor erbij

Sommige ingrediënten zijn erg belangrijk voor de smaak van het gerecht. Zo geeft de ketjap manis een zoete smaak aan het gerecht en zorgt de tamarinde voor een lichtzure en frisse smaak. De rode pepers voegen pit toe aan het gerecht.

Bereiding

  1. Verhit olie in een pan en bak hierin de uien, knoflook, gemberwortel en rode pepers totdat ze zacht zijn.
  2. Voeg vervolgens het rundvlees toe en bak dit op hoog vuur totdat het vlees bruin is.
  3. Voeg nu de ketjap manis, tamarinde, zout en peper toe samen met 500 ml water.
  4. Laat alles sudderen op laag vuur totdat het vlees mals is geworden (ongeveer 1-2 uur).
  5. Serveer warm met gekookte rijst.

Als je wilt kun je ook nog wat verse koriander of limoensap over het gerecht doen om extra smaak toe te voegen.

Tips

  • Voor een vegetarische versie kun je tofu of tempeh gebruiken in plaats van rundvlees.
  • Als je geen tamarinde kunt vinden, dan kun je ook citroensap gebruiken als alternatief voor de lichtzure smaak die nodig is in dit gerecht.
  • Dit gerecht gaat goed samen met een frisse salade of wat atjar (ingemaakte groenten) als bijgerecht.

Samenvatting van belangrijkste punten

  • Daging Smoor is een Indonesisch stoofgerecht dat meestal wordt gemaakt met rundvlees.
  • Belangrijke ingrediënten zijn onder andere ketjap manis, tamarinde en rode pepers.
  • Het gerecht wordt gestoofd in een pittige saus voor ongeveer 1-2 uur op laag vuur totdat het vlees mals is geworden.

FAQ

1. Kan ik dit gerecht ook maken met kip?

Ja, je kunt dit gerecht ook maken met kip in plaats van rundvlees. Houd er wel rekening mee dat de bereidingstijd korter zal zijn omdat kip sneller gaar is dan rundvlees.

2. Hoe maak ik het gerecht minder pittig?

Als je het gerecht minder pittig wilt hebben, dan kun je de zaadjes uit de rode pepers halen voordat je ze fijn snijdt. Je kunt ook minder rode pepers gebruiken of helemaal geen rode pepers toevoegen aan het gerecht.

3. Wat kan ik serveren als bijgerecht bij Daging Smoor?

Je kunt een frisse salade of wat atjar (ingemaakte groenten) serveren als bijgerecht bij Daging Smoor. Daarnaast gaat het gerecht ook goed samen met gekookte rijst.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.